Om berøring

- og massasje - 

Det første et menneske trenger når det fødes, er å bli tatt imot og hold om av varme kjærlige hender. Et behov de fleste har også når livet ebber ut. Det er heller ingenting som tyder på at behov for berøring uteblir verken i barneårene, ungdomstiden eller i voksen alder.

Vi skal ikke undervurdere kraften i berøring. Alle har vi behov for en bekreftende og vennlig klapp på skulderen, en god klem eller bli holdt om når ting går i motbakke. Kanskje behovet er det samme når vi også har utrettet noe bra. Behovet for nærhet kan være spesielt viktig i dag, i en hverdag som blir mer og mer digital.

Berøring gjennom massasje kan bidra til økt utskillelse av velværehormoner, som gir en fredfull og avslappet følelse. Når mengden velværehormoner øker vil stresshormoner reduseres. Det gjør at den aktive delen av nervesystemet skrues ned, pulsen finner en roligere takt og vi kan skape større rom for avspenning. Dette kan gi stor helsegevinst da det kan motvirke lettere uro, angst og depresjoner, og redusere kroppslig stress.