Eteriske oljer og luktesansen

- oljer fra naturens apotek -

Eteriske oljer er naturlige organiske forbindelser som finnes i ulike deler av planten. Det finnes flere metoder for fremstilling som gir en konsentrert væske som ferdig produkt.

Kontrollert bruk av oljer sammen med massasje har vist seg å ha stor helsegevinst fordi de har en beroligende og avslappende effekt på kropp og sinn. De trenger inn i kroppen og finner veien inn i blodbanen via luftveiene, duftsenteret og huden.

Luktesansen er vår sterkeste sans, og vi kan skille mellom tusenvis av dufter. Molekylene i eteriske oljer absorberes raskt via duftreseptorer i nesen og sender ut nerveimpulser som når det limbiske system. Impulsene behandles i hjernen og skaper en respons, og av og til rush av følelser avhengig av personlige minner koblet til den spesifikke duften.

Det limbiske systemet har med vårt overlevelsesinstinkt å gjøre, og styrer frykt- og stressresponser. Det er i tillegg vår hukommelsesbank som lagrer følelser som glede, sorg, frykt og sinne.

Med bakgrunn i hjernens kompleksitet kan en aroma utløse minner og fremkalle ulike følelser; av og til subtilt mens andre ganger mer merkbart. En duft kan sette oss tilbake til minner helt fra barndommen. De fleste har kanskje opplevd å puste inn en duft som vekker noe i oss og får oss til å stanse opp i undring, kanskje uten helt å forstå hva duften traff i oss.