Eteriske oljer og luktesansen

- naturens legende essenser -

Eteriske oljer er naturlige organiske forbindelser som finnes i ulike deler av planten. Det finnes flere metoder for fremstilling som gir en konsentrert væske som ferdig produkt.

Kontrollert bruk av oljene, sammen med massasje, har vist seg å ha stor helsegevinst fordi det har en beroligende og avslappende effekt på både kropp og sinn. Oljene trenger inn i kroppen via luftveiene, duftsenteret og huden, og finner gjennom disse rutene veien inn i blodbanen.

Luktesansen er vår sterkeste sans, og vi kan skille mellom tusenvis av dufter. Molekylene i eteriske oljer absorberes raskt via duftreseptorer i nesen og sender ut nerveimpulser som når det limbiske system. Impulsene mottas og behandles i hjernen og skaper en respons, og av og til rush av følelser, avhengig av personlige minner som er koblet til den spesifikke duften.

Det limbiske systemet har med vårt overlevelsesinstinkt å gjøre, og styrer frykt- og stressresponser. Det er i tillegg vår hukommelsesbank som lagrer følelser som glede, sorg, frykt og sinne.

Med bakgrunn i hjernens kompleksitet kan en aroma utløse minner og fremkalle ulike følelser; av og til subtilt mens andre ganger mer merkbart. En duft kan sette oss tilbake til minner helt fra barndommen. De fleste har kanskje opplevd å puste inn en duft som vekker noe i oss og får oss til å stanse opp i undring, kanskje uten helt å forstå hva duften traff i oss.

En duft alene kan berike og fremme ro og velvære.

Det finnes hundrevis av aromatiske planter og ingen har den samme aroma. Hver plante har sine unike egenskaper og plantens essens utgjør dens personlighet. I aromaterapien benyttes de ulike oljene bl.a. for å stimulere luktesansen og balansere deler av hjernen som forsterker ro og avspenning.